En nyster till lyster!

                         
Fortsättningen av vecka 40 ägnade vi åt den skånska spedetröjan. Spede är det skånska ordet för sticka och i det här fallet rörde det sig om riktigt små stickstorlekar; vi använde storlek 1½! Tröjorna stickades med tunt garn och tunna stickor för att få ett så tätt plagg som möjligt och halsringningen samt ärmmuddarna smyckades med all möjlig grannlåt. Tröjorna var ett kvinnoplagg som bars under livstyckena, därför var de också figurnära i modellen. Eftersom det enda som syntes under livstycket var just halsringningen och slutet av ärmarna, smyckades endast dessa delar. 

                                
Av förklarliga skäl hann vi förstås inte sticka en hel tröja på några få dagar, så i stället fick vi öva oss på reliefstickning. Det är ett sätt att mönstra en enfärgad stickning genom att varva räta och aviga maskor i olika mönster. Denna teknik användes också för att skapa illusioner av sömmar i tröjornas sidor, för att efterlikna vävda tyger, som hade högre status än stickat.

                         
Ytterligare en provlapp i press. Vi fick prova att sticka fina veck, som användes som sprund i tröjans nederkant. Själva vecket syns tyvärr inte så tydligt på bilden, men man anar det i mitten...

                             
Som förberedelse inför veckan hade vi fått sticka lite större provlappar, som vi sedan använde för att prova på att göra halsdekorationer. Vi fick börja med att klippa i lapparna - HJÄLP!

                         
                    Här är vi i full gång med att vecka sidentyg runt kanten. Ett riktigt pillgöra. 

                           
                          Baksidan skulle vara lika fin och stadgades med ett bomullstyg.

                              
Ovanpå sidenkanten kunde man applicera det man själv tyckte var fint. Térèse valde band av sammet och bomull och en frivolitet som kronan på verket. Ju mer desto bättre - det skulle vara "till lyst".

                              
                                           Signes spedetröja i all sin glans! 

                               
Térèse ville gärna överta gästläraren Ingers fina tröja som hon tagit med som exempel... Kanske har man tid att sticka en egen någon gång i framtiden...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0