Garn + bulle = sant

Måndagen 4 oktober åkte vi i stickningsklassen på ett studiebesök till Rättviks gammelgård. Där fick vi ta del av den gamla textilsamlingen som finns där. I ett iskallt gammalt trähus tittade vi på diverse vantar och dräktdelar.

 
                     Térèse fick prova en strumpa som vår lilla guide höll på att tvåändssticka. 

                              
                                          En liten hätta med kavelfrans

                              
Det här är hälen på en socka. Tittar man noga ser man att det löper en rand längs med benet. Vävda tyger hade mer status än stickade plagg, och för att få det stickade att efterlikna tyg så mycket som möjligt, stickade man en "söm" av aviga maskor mitt bak!

  
Två varianter av brudvantar; den vänstra en broderad skinnhandske och de högra ett par tvåändsstickade halvvantar.

                          
                                    Delar ur den fina Rättviksdräkten

                           
                                               Vackra livstycken


                             
Knyppling från Dalarna. Till skillnad från den mer kända Vadstenaknypplingen, knypplar man på fri hand utan mönster, och använder en rundad dyna.

                   
Huset var ditflyttat från trakten med intakt inredning och fina väggmålningar. Den lilla tanten som visade oss runt, berättade att hennes egen farmor hade fötts i huset.

Efter besöket var vi lite frusna och styrde därför kosan till ett kondis i Rättvik. Det var dessutom kanelbullens dag, så det slank ner en eller annan bulle... Vi råkade också ramla in i en garnaffär, för varje dag är ju ändå stickningens dag!

Kommentarer
Postat av: mamma G

ÅH så många vackra saker! Varför tar det sån tid att sticka och sy? Eller kanske är det därför det blir så vackert...önskar att jag vore med på era utflykter...

2010-10-20 @ 12:36:22
Postat av: Térèse

Ja, visst blir man inspirerad mamma? Verkligen härligt med alla vackra färger och plagg. Helst skulle jag gå runt i folkdräkt hela dagarna... Att lära mig att sy skulle inte heller vara helt fel.. Du får komma hit någonting så får vi åka på utflykter tillsammans! Puss!

2010-10-21 @ 00:27:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0