Run to the hills

Fredagsmorgonen, den 3 september, grydde och upp steg vi glada i hågen, för idag skulle vi få åka på utflykt! Efter torsdagens strapatser kändes det skönt att få ta bilen från början... Första stopp var Zorns textilkammare och gammelgård i Mora. Vi fick en guidad visning i hans omfattande samlingar som bestod av allt från vantar till visthusbodar från 1300-talet.

                                        
Signe framför Sveriges äldsta trähus, ett eldhus från 1200-talet. Det användes när man skulle göra messmör och behövde en extra eldhärd att koka det på.
 
  
                             Moravante och söta små hättor från textilkammaren.

                                    
                 Familj i Moradräkt. Barnet på bänken är faktiskt en liten pojke som bär kolt.

                              
En "krippkass", alltså en dopkorg som barnet bars i till kyrkan, och dopstickor där barnets initialer och födelseår ristades in.

Zorn var rädd att den äldre tidens kunskap och traditioner skulle gå förlorade, och med utgångspunkt i sina morföräldrars gård där han var uppvuxen, lät han bygga en gård av hus han hämtat runt om i Moras omnejder. 

                                    
En pytteliten kammare i bostadshuset, där sjuka familjemedlemmar och födande kvinnor fick vara lite ifred.

    
En redskapsbod med seldon och annat man kunde tänkas behöva. Varje utrymme utnyttjades; här står spinnrockarna i rad på takbjälken.

 
I en av bodarna fanns ett litet urmakeri där Moraklockan tillverkades, till en början med urverk av trä. Lägg märke till den smarta konstruktionen med stearinljuset i metallarmen! Skrivbordslampans föregångare i skumrasket... Térèse tyckte att det var roligt med dörrens alla olika lås...

Nästa stopp på utflykten blev Jobs handtryck utanför Leksand. Det var de konstnärliga syskonen Lisbet, Gocken och Peer som lade grunden till tryckeriet på 1940-talet, och fortfarande drivs företaget inom familjen och med i princip samma utrustning.

                    
                                                   30 meter himmelrike!

                              

Vi avslutade dagen på kulturhuset i Leksand, där vi fick se en utställning om ortens folkdräkt. Fina grejer.

                                  
                                                            Brudpar

                               

                            

                           
Efter museet åkte vi till upp Sätergläntan igen, trötta, glada och kanske lite klokare än när vi åkte hemifrån. Sedan var det äntligen dags för vår lyxhelg, när vi båda stannade kvar på skolan och stickade i solen.

   

                


Kommentarer
Postat av: Tove

Å vad fint! Här ska jag fortsätta läsa.Så trist att jag inte fick tid till ett stopp hos er i förra veckan, men kanske lika bra det när det blev så stressigt, får ta det mer ordentligt senare!Såg förresten ett helt instickat träd i jag tror det var Rättvik...har ni varit i farten? :)

2010-09-15 @ 22:02:42
Postat av: Mamsen

Nu har jag tittat på hela alltet, även tidigare inlägg. Väldigt välskrivet och arrangerat, på min ära! Jag förstod allt utom det där med stearinljuset. Du får väl förklara någon dag.

2010-09-20 @ 21:37:17
Postat av: Astrid

Sötnötar!

2010-09-20 @ 22:19:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0