Maskinstickning!

Så här rörigt såg det ut i vårt klassrum i mitten av december. Det var dags för maskinstickningskurs och det kreativa kaoset var ett faktum!
Signe bekantar sig med maskinen. Från början såg de mest ut som UFO:n, med spretande antenner och utskjutande nålar överallt. Till höger syns släden, som man för fram och tillbaka över nålarna, allteftersom stickningen växer fram.

Första provstickningen.

Många provlappar blev det...

Efter att ha provat diverse uppläggningar, avmaskingar, ökningar, minskningar och randningar, fick vi äntligen avancera till mönsterstickning! Till varje maskin hörde en uppsättning hålkort, som gav olika mönster, beroende på hur de var klippta.

Linda provade en hel radda. Rätsidan av stickningen hamnar bortvänd från den som stickar, så var man riktigt nyfiken blev det till att krypa in under bordet och titta. Annars fick man snällt vänta med att se resultatet tills man maskat av.

Vi stickade små minihattar, som fick plats bredvid höstens mössor i fönstret.


En garnkon med ullhår och hatten käckt på sned...

Hej vad det gick! När provlapparna var avklarade fick vi experimentera på fri hand. Tillsammans med Linda designade och stickade vi ett par klöverprydda födelsedagssockor till en av smederna.

Signe bekantade sig med en maskin för lite tjockare garn och kunde använda våra växtfärgade härvor. Så här fina vantar blev det:
Ett par färgade med stenlav, prydda med picotkant och knytband av indigo.

Och ett par indigoblå med grönt band.

Térèse klippte ett eget hålkort med gotlandsrosor.
Det blev ett par svarta vantar med röda rosor till syster i julklapp, plus ett par matchande sockor som aldrig hann fotograferas (läs: syddes ihop natten före julafton och valkades i duschen innan Kalle Anka...).
Och ett par i grått och rosa att behålla själv...

Att sticka på maskin känns nästan som ett fuskjobb; det går så otroligt fort! Å andra sidan får man lägga lite mer tid och energi på montering och efterarbete. Både sockor och vantar måste sys ihop i sidan, och gärna också valkas med vatten och såpa för finast resultat. Men nog var det värt det?

Kommentarer
Postat av: Johanne

Åh, vilka fina vantar det blev. Jättesöta. Sockorna också.

2011-02-07 @ 15:26:34
URL: http://www.borntoknit.typepad.com
Postat av: Térèse

Åh, tack Johanne! Ja, vi blev båda bitna av alla mönster- och färgmöjligheter! En kvinna från trakten vill sälja sin maskin till någon på skolan och jag och Signe anmälde genast vårt intresse.. Vi får förmodligen slåss om saken...

2011-02-07 @ 19:48:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0